

Doorspoelenonderzoek roept op: Gooi geen oliebollenvet in toilet

Onderzoekers (Sanitairwinkel en bureau Panel Inzicht) van 'Het Grote Doorspoelonderzoek' roepen op geen oliebollenvet in het toilet te lozen. Uit het onderzoek blijkt dat zo'n 1 op de 6 inwoners (15.9 procent) van Noord-Nederland dit wel eens heeft doorgespoeld. Het is geen verrassing dat dit vooral met oud en nieuwe gebeurt. Dat treedt een vervuilingspiek - oliebollenvet - op in ons land.
Het lozen van vet en olie door het toilet, de gootsteen of rioolput kan verstoppingen veroorzaken en de werking van waterzuiveringsinstallaties verstoren.
Vet afkoelen
Oliebollenbakkers worden aangeraden om het vet af te laten koelen, in een lege fles te gieten en naar een recyclepunt te brengen.
Vochtig toiletpapier
In Noord-Nederland verdwijnen naast de 'gewone' afval (poep, plas en wc-papier) ook vaak andere soorten afval doorgespoeld. Vooral vochtig toiletpapier verdwijnt vaak in de pot. Ruim 4 op 10 (44.4 procent) Groningers, Friezen en Drenten heeft dit weleens doorgespoeld. Ook etensresten (38.1), haren (34.1) en vet of olie worden vaak in het toilet gegooid.
Plastic
Vooral vochtig toiletpapier en andere soorten vochtige doekjes zorgen voor veel problemen in het riool. Deze bevatten vaak plastic, waardoor ze slecht afbreken en verstoppingen, vastlopende pompen en milieuschade veroorzaken.
26 miljoen euro
Stichting RIONED, de kennisautoriteit voor stedelijk waterbeheer, schat dat dit de Nederlandse samenleving jaarlijks tot 26 miljoen euro kost.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over dit onderzoek.