

'In het asiel draait het alleen om geld, niet om de dieren'

Henriëtte Velt uit Muntendam en Roelfina Horvat (Noordbroek) zijn sinds 2 weken, na 9 jaar trouwe dienst, geen vrijwilliger meer bij het dierenasiel in Winschoten. Horvat: "Wij zijn het niet eens met het beleid. Het draait daar alleen maar om geld en niet om de dieren." Velt: "Wij wilden zoveel mogelijk dieren redden, zij wilden zoveel mogelijk geld verdienen."
"Ik heb er lang over nagedacht. Wil ik stoppen of niet", zegt Velt. Met Horvat zat de Muntendamse 9 jaar lang elke dinsdagavond vanaf half 8 tot woensdagavond half 8 op de dierenambulance. Ze rukten uit als hun hulp gewenst was.
Sinds het vertrek van manager Hilda Knegt, juli vorig jaar, ging het in de ogen van het duo bergafwaarts met het dierenasiel in Winschoten. "Hilda was als manager een kanjer. We hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waarom zij ontslagen is. Ze was nooit te beroerd om mee te helpen. Honden uitlaten, verblijven schoonmaken. Ze deed het allemaal", zegt Velt.
Dierenbescherming Nederland zou haar, zo ging het verhaal bijna een jaar geleden, op non-actief hebben gezet omdat er onterecht een aantal honden was afgemaakt. De asielmanager zou onzorgvuldig hebben gehandeld. Veel vrijwilligers en medewerkers waren het niet eens met deze beslissing.
"Van Hilda kregen we, als vrijwilligers, met kerst altijd een etentje of een waardebon. De laatste keer kregen alleen de vaste medewerkers 250 euro. Wij kregen een banketstaafje en een blocnote met pen en een dierenkalender die we eerder dat jaar voor 5 euro verkochten. Waarom moet er zo'n verschil zijn?", vraagt Horvat zich af.
Velt: "Ik wil geen klokkenluider zijn. Maar alles hoopt zich daar op. Stagiaires moeten ervaring opdoen met dieren. Maar wat doen ze? De was opruimen en ophangen. Er is een gebrek aan inzicht op het dierenasiel. Er is nu geen baas meer in het asiel. De 3 vaste medewerkers zitten daar voor hun pensioen."
Horvat weet zeker dat het in het dierenasiel in Winschoten alleen maar om geld draait en niet om de dieren. "Een kat steriliseren kost normaal 70 euro. Vrijwilligers betalen de helft, 35 euro. Maar ik moest ook 70 euro betalen, omdat ik een kat nam die mijn kleinkind zou krijgen."
Velt wil dolgraag een eigen stichting voor de opvang van honden en katten beginnen. "Maar die capaciteiten en papieren heb ik niet."
De dames zeggen geen waardering gekregen te hebben voor hun vrijwilligerswerk. Horvat: "Ook was er geen gezelligheid meer. Het is daar zo koud hè. Ik zal het niet missen. Wel de dieren. We mochten onze mening nooit geven. We moesten onze mond houden, maar daar pas ik voor."
Foto: Henriëtte Velt (links) en Roelfina Horvat.