

Helft minder jongeren naar Halt na vuurwerkovertreding

Vorig jaar werden 690 jongeren naar Halt verwezen vanwege een vuurwerkovertreding. Dat is de helft minder dan in 2020. Sinds 2005, het jaar dat de meting begon, is dit aantal niet zo laag geweest. Ook het totale aantal jongeren dat naar Halt verwezen werd, nam af. Dit blijkt uit cijfers van Halt en het CBS. Van de 690 'vuurwerkjongeren' waren slechts 10 een meisje. De meesten waren 14 of 15 jaar.
In 2005 werden nog 5.080 jongeren naar Halt verwezen wegens een vuurwerkovertreding. Sindsdien nam dit in de meeste jaren af.
Illegaal vuurwerk
Ruim 450 jongeren die vorig jaar een vuurwerkovertreding begingen, werden naar Halt verwezen voor het hebben of afsteken van illegaal vuurwerk. Bijna 140 jongeren gingen naar Halt voor het afsteken of hebben van vuurwerk buiten de hiervoor toegestane periode.
Ruim 10.000 jongeren
Niet alleen het aantal jongeren dat voor een vuurwerkovertreding naar Halt werd verwezen daalde, ook het totale aantal Halt-jongeren. In 2021 werden ruim 10.000 jongeren naar Halt verwezen. Dit is bijna een kwart minder dan in 2020 (ruim 13.000).
Jeugdcriminaliteit
In 2019, voor de coronapandemie, ging het om ruim 15.000 jongeren. De afname van het aantal Halt-jongeren ligt in lijn met het afnemen van de jeugdcriminaliteit in Nederland. In het afgelopen decennium is het aantal van misdrijven verdachte jongeren (12 tot 18 jaar) afgenomen met 57 procent.
Vermogensmisdrijf
Het aantal Halt-jongeren dat een vuurwerkovertreding beging, daalde het sterkst. De meeste jongeren kwamen bij Halt terecht vanwege een vermogensmisdrijf. Dit gaat voornamelijk om diefstal. Ook deze groep werd kleiner: in 2021 was het aantal Halt-jongeren dat een vermogensmisdrijf beging met ruim 35 procent gedaald in vergelijking met 2020. Alleen het aantal Halt-jongeren dat de leerplichtwet overtrad daalde niet, al was er onder deze groep in 2020 juist een sterke daling ten opzichte van 2019.
Halt-jongeren
Jongeren (12 tot 18 jaar) die naar Halt zijn verwezen en een Halt-afdoening hebben afgerond. Halt is een maatregel die ervoor zorgt dat jongeren na het plegen van lichte criminaliteit niet direct met justitie in aanraking komen, maar wel geconfronteerd worden met de gevolgen van hun daden. Een straf bij Halt duurt 2 tot 20 uur en kan uit verschillende straffen bestaan: werkstraf, leerstraf, excuses aanbieden en/of een schaderegeling.
Foto: Pixabay.com.