

Groninger Belang vindt afschaffen luchtalarm onverantwoord

De Statenfractie van Groninger Belang (GB) vindt het onverantwoord dat het luchtalarm (elke eerste maandag van de maand) eind 2025 wordt afgeschaft. En dat daarvoor in de plaats het NL-alert komt. Dat systeem heeft volgens GB-Statenlid Lies Zondag ook nadelen. Het werkt namelijk alleen op mobiele telefoons. Niet iedereen heeft zo'n telefoon en ook niet ten alle tijde bij de hand, aldus Zondag.
Haar partij stelt over dit onderwerp schriftelijke vragen ('Afschaffen luchtalarm; een gewaarschuwd mens telt voor twee') aan Gedeputeerde Staten van Groningen.
Zelden
Het luchtalarm is een waarschuwingssysteem dat mensen een noodsignaal geeft bij zeer gevaarlijke situaties en rampen. Zoals extreem grote brand, chemische rampen of zelfs oorlog. "Gelukkig wordt dit systeem zelden daadwerkelijk gebruikt. Maar dat betekent niet dat het systeem automatisch overbodig is. Het luchtalarm is een redder in nood. Het luchtalarm geeft alleen een waarschuwing af in de vorm van een alarmsignaal. Het geeft geen informatie over de situatie en het geeft geen instructies."
NL-alert
Het NL-alert geeft wél een waarschuwingsbericht met informatie en eventuele instructies. "Maar ook het NL-alert heeft zijn nadelen. Het NL-alert werkt alleen op mobiele telefoons. Niet iedereen heeft een mobiele telefoon, niet iedereen heeft de mobiele telefoon ten alle tijde bij de hand." De telefoon ontvangt het Alert via zogeheten cell-broadcast. Alle telefoons in een bepaald gebied krijgen een melding via de telefoontorens in dat gebied.
Grensprovincie
Groningen is een grensprovincie waar mensen in het grensgebied volgens GB regelmatig niet in verbinding staan met Nederlandse zendmasten, maar met Duitse. "Het gevaar bestaat dat deze mensen in zo’n noodgeval geen Alert ontvangen. Daarvoor bestaat een alternatief. Namelijk: de NL-Alert app. Deze moeten mensen eerst zelf handmatig installeren. Vervolgens moet de telefoon op het moment van een Alert in actieve verbinding staan met het internet. Ook dat is geen zekerheid, zeker niet wanneer het internet in een rampensituatie is uitgevallen in een gebied."
Elkaar aanvullen
Beide systemen hebben, aldus Zondag, belangrijke voordelen. Ze vullen elkaar aan. "Daarom zouden de systemen naast elkaar moeten blijven bestaan. Wanneer Nederland overgaat op een systeem waarbij je in uiterste noodgevallen vertrouwt op één enkel, digitaal, communicatiemiddel, moet je op de koop toenemen dat er mensen zijn die wellicht niet gewaarschuwd (kunnen) worden in geval van echte nood. Groninger Belang vindt dat onverantwoord."
Risico
De partij wil onder meer van het college weten hoe groot het risico is dat mensen in de provincie Groningen niet bereikt worden wanneer er enkel gewaarschuwd wordt met een NL-Alert, voor welk gebied dit geldt en om hoeveel mensen het hier om gaat. GB wil ook weten of het college haar zienswijze deelt dat in geval van extreme en/of levensbedreigende situaties het niet verstandig is om enkel en alleen te vertrouwen op een digitaal waarschuwingsmiddel. Volgens GB is het voor de veiligheid van de inwoners beter om een waarschuwingssysteem te hebben van zowel een digitaal (NL-Alert) als een analoog (luchtalarm) middel die naast elkaar bestaan. Zondag wil weten of deze mening wordt gedeeld. GB wil eveneens weten of het college, wellicht met de Veiligheidsregio, van plan is zich bij de minister (Dilan Yeşilgöz-Zegerius) hard te maken voor het behouden van het luchtalarm voor onze provincie.
Foto: Pixabay.com.