

Groningen meest toiletonvriendelijke provincie van ons land

Groningen is de meest toiletonvriendelijke provincie van ons land. De gemiddelde score van de 10 gemeenten is 4.0. Het landelijk gemiddelde is 4.7. Friesland is al jaren de meest toiletvriendelijke provincie van Nederland. Die scoort nu 5.8 gemiddeld. En Midden-Groningen? Vorig jaar was deze gemeente op Pekela na de minst toiletvriendelijke van de provincie. Dit jaar staat ze, met een 3.9, op plaats 6.
De gemeente Groningen scoort het best - of zoals u wilt het minst slecht - met het cijfer 5.3. De scores van de overige gemeenten staan onderaan dit bericht.
Winnaar
Landelijk is het Gelderse West Maas en Waal de winnaar, gevolgd door Amersfoort en het Zeeuwse Veere. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat vandaag vanwege Wereld Toilet Dag (19 november) bekend wordt gemaakt.
Maag Lever Darm Stichting
Maag Lever Darm Stichting (MLDS) rangschikt jaarlijks alle gemeenten. Dat doet ze in samenwerking met de HogeNood-app die nu zo'n 8.300 toiletten in Nederland vindbaar maakt.
Levenskwaliteit
"Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3.5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal," zegt Leonie Klabbers, adjunct-directeur van Maag Lever Darm Stichting. "1 op de 3 mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder meer het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval. Daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen."
Midden-Groningen
Ivo Thonon, woordvoerder MLDS: "De gemiddelde score in Groningen is 4.0, de laagste van alle provincies en ver onder het landelijk gemiddelde van 4.7. Geen enkele gemeente haalt een voldoende. Zelfs niet stad Groningen. Die noemen we daarom de 'minst toiletonvriendelijke'. Er is helaas ook weinig verandering in de Groningse ranglijst. Alleen Midden-Groningen is 3 plekken gestegen."
De 6 indicatoren om de ranglijst te bepalen:
1. Aantal inwoners per toilet (maximaal 300 punten) (vanaf 2024 tellen we hier de verblijfstoeristen in mee en verandert de ranglijst voor met name toeristische gemeenten).
2. Toegankelijkheid: urinoirs krijgen minder punten dan zittoiletten; (rolstoel)toegankelijke toiletten krijgen de meeste punten (maximaal 300 punten).
3. De spreiding over de gemeente: hoe meer toiletten binnen 500 meter van elkaar, des te meer punten (maximaal 150 punten).
4. Het aantal openbare toiletten ten opzichte van het aantal opengestelde (maximaal 100 punten).
5. Het beleid van de gemeente (maximaal 100 punten).
6. Zelf gegevens kunnen toevoegen aan de HogeNood-app (0 of 50 punten).
Over de Toiletalliantie
De Toiletalliantie is een koepel van zo'n 30 maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare en opengestelde toiletten. De alliantie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Op het platform www.iederewctelt.nl vinden gemeenten, horeca en winkeliers informatie waarmee ze de situatie in hun eigen omgeving kunnen verbeteren. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden, zodat deze voor iedereen vindbaar zijn
Cijfers gemeenten in Groningen (met tussen haakjes de landelijke plaats van 343 gemeenten):
Groningen 5.3 (128); Het Hogeland 4.9 (161); Eemsdelta 4.7 (169); Oldambt 4.3 (204); Westerkwartier 4.1 (218); Midden-Groningen 3.9 (236, vorig jaar nog voorlaatste in de provincie); Veendam 3.8 (245); Stadskanaal 3.7 (254); Westerwolde 3.5 (267) en Pekela 1.6 (337).
Foto: Pixabay.com.