

Gemeente waarschuwt verhuurders panden voor drugscriminaliteit

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen stuurt 389 verhuurders van woningen en bedrijfspanden in zijn gemeente een brief over ondermijnende drugscriminaliteit. Deze verhuurders kunnen slachtoffer worden van criminelen die er hennep telen of synthetische drugs willen produceren. In de brief staat welke signalen daarop kunnen wijzen.
Verhuurders krijgen tips hoe deze problemen te voorkomen. Deze brief vormt een onderdeel van de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit in Midden-Groningen.
Maatschappelijke winst
Hoogendoorn: "Regelmatig ontdekt de politie een hennepkwekerij of een drugslab. Het is maatschappelijke winst als het lukt dat steeds minder criminelen erin slagen een pand te vinden dat voor drugscriminaliteit wordt misbruikt. Met een betrekkelijk eenvoudig middel als een informerende brief willen we verhuurders bewust maken van de risico's die ze mogelijk lopen en hoe dat eigenlijk goed te voorkomen valt."
Verantwoordelijk
Het verhuren van een woning of bedrijfspand is, aldus de gemeente, niet zonder risico's. Als een woning of bedrijfspand wordt gebruikt voor drugscriminaliteit, loopt de verhuurder de kans verantwoordelijk te worden gesteld voor eventuele schade. Ook als die nergens vanaf wist.
Aanzienlijke schade
Dit betekent dat de verhuurder mogelijk opdraait voor de kosten en schade aan het pand. Een hennepplantage of synthetisch drugslab in een pand zorgt, volgens de gemeente, vaak voor aanzienlijke schade die tot in de tienduizenden euro's kan oplopen. Denk aan doorgebroken muren, gaten in het dak, waterschade en brandschade. Ook moet de verhuurder in veel gevallen de kosten betalen van illegaal afgetapte elektriciteit en het opruimen van het pand. De huurder is meestal onvindbaar, waardoor de verhuurder voor de kosten opdraait.
Sluiting
De burgemeester kan in het geval van drugscriminaliteit overgaan tot sluiting van het pand op grond van artikel 13b van de Opiumwet. "Voor de leefbaarheid van de woonomgeving is het namelijk gewenst om het bewuste pand uit de criminele aandachtsfeer te halen. Bij een eerste overtreding wordt een drugspand meestal voor 3 tot 6 maanden gesloten. Het gevolg hiervan zijn misgelopen huurinkomsten en de aantasting van de goede naam van de verhuurder."
Hoe kan een verhuurder problemen, zoals hierboven geschetst, voorkomen?
Van belang zijn bijvoorbeeld duidelijke afspraken op papier, een goede vaststelling van de identiteit, screening van de huurder, controle van de inkomsten en bankafschriften van de huurder. Ook na het ingaan van de huur is het volgens de gemeente nodig dat de verhuurder regelmatig het pand bezoekt en alert blijft op mogelijke onregelmatigheden.