

Fietshelm verplicht op elektrische fiets? (+ reactie van Jan Elzenga)

Onzin. Zo noemt Jan Elzenga van Elzenga Tweewielers uit Muntendam het plan van het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving om de fietshelm voor alle elektrische fietsers en iedereen tot 12 jaar die fietst verplicht te stellen. Zo moet volgens deze bureaus het aantal fietsdoden worden teruggebracht. Dat zou jaarlijks 45 doden en 1.400 zwaargewonden schelen.
Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving schrijven dit, aldus De Telegraaf, in een studie naar effecten van politieke maatregelen op autorijden, openbaar vervoer, milieu en verkeersveiligheid met de doorrekening van kosten en overheidsinvesteringen.
Regering
Het plan wordt, aldus de ochtendkrant, vandaag overhandigd aan de regering, Tweede Kamer en politieke partijen in de aanloop naar de landelijke verkiezingen volgend jaar.
'Doe maar, ja'
"Voor de jeugd zou ik misschien nog zeggen 'doe maar, ja'. Maar de kinderen die hier wonen worden al opgevoed op de fiets. Hier zijn de fietspaden in orde", zegt Jan Elzenga, die sinds 1993 een fietsenzaak heeft.
Wat betreft de ouderen?
"Ouderen die zich niet vertrouwen zouden een helm kunnen dragen. Dat gebeurt nu ook al. Ik heb een aantal klanten dat een helm draagt."
Hoogste versnelling
Ouderen willen volgens Elzenga in de hoogste versnelling fietsen. De Muntendammer adviseert deze groep de versnelling omlaag te brengen. "Dan rijd je geen 25, maar 20 kilometer. En rijd je niet in de achtste, maar in de vierde of vijfde versnelling." Ouderen willen volgens Elzenga niet in een lichtere versnelling op pad gaan, omdat ze dan meer moeten trappen.
Verkoop
Hij denkt overigens dat het verplicht stellen van het dragen van een helm aan iedereen de verkoop van elektrische fietsen negatief beïnvloedt. Niet iedereen wil volgens hem namelijk met een helm op fietsen.
Doden en zwaargewonden
Waarom willen beide bureaus de fietshelm verplicht stellen? "Dat alleen al scheelt jaarlijks 45 doden en 1.400 zwaargewonden. Zeker nu er sneller gereden wordt en de fiets steeds meer wordt gebruikt. Het gaat vaak ook om kwetsbare kinderen en ouderen die slachtoffer zijn", vertelt CPB-onderzoeker Annemiek Verrips aan De Telegraaf.
Foto: Jan Elzenga met zijn zoon Jesse.