

Eemsdelta: Geen onderzoek herinvoering energietegemoetkoming

De gemeente Eemsdelta hoeft niet te onderzoeken wat de financiële consequenties zijn van een herinvoering van een gemeentelijke energietegemoetkoming voor alle inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Met daarnaast een maatwerkoplossing voor inwoners met een inkomen boven die 120 procent. Een raadsmeerderheid steunde deze motie deze maand niet.
Die was ingediend door de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en Eerlijk Democratisch Eemsdelta (totaal 7 stemmen voor). De overige fracties (18 raadsleden) stemden tegen deze motie.
Vaste lasten
De motivatie om met deze motie te komen, was dat in een groeiend aantal Nederlandse gemeenten inmiddels een inkomensgrens van 120 of 130 procent wordt gehanteerd voor gemeentelijke ondersteuning bij energiekosten. De indieners zeiden ook dat huishoudens tussen 120 en 130 procent van het sociaal minimum ook moeilijk kunnen rondkomen, zeker bij gestegen vaste lasten zoals energie, huur en zorgkosten.
Kleine zelfstandigen
Verder vonden de 3 fracties dat ook kleine zelfstandigen, waaronder zzp'ers met een laag of wisselend inkomen, door de hoge energiekosten in de knel komen maar vaak buiten de reguliere inkomensondersteuning vallen vanwege hun ondernemersstatus.
Foto: Pixabay.com.