

Buurt- en dorpshuizen zoeken steun voor hoge energielasten

Buurt- en dorpshuizen in de provincie Groningen komen door de gestegen energielasten in financiële problemen. Het gemiddelde maandbedrag voor energie steeg bij hen het afgelopen jaar van 945 naar 1.681 euro. Er zijn ook prijsstijgingen van ruim 300 procent gemeld. Dit zegt Hielke Westra, directeur van Groninger Dorpen, naar aanleiding van een (landelijke) enquête onder zijn leden in de provincie.

Bijna 90 buurt- en dorpshuizen vulden de enquête in. Ruim driekwart geeft aan in de financiële problemen te komen.
Coronaperiode
Dit komt bovenop de problemen die ze al hadden in de coronaperiode. Buurt- en dorpshuizen teerden in de tijd al flink in op hun reserves. "Reserves die in veel gevallen bedoeld waren om de dorpshuizen te onderhouden en te verduurzamen", zegt Westra.
Steun
Groninger Dorpen heeft alle gemeenteraden een brief gesteund en gevraagd om steun.
Reserves
Westra: "De buurt- en dorpshuizen proberen de gestegen kosten op te vangen door te besparen op energie, de prijzen te verhogen en de reserves aan te spreken. Meer dan 90 procent van de respondenten krijgt op dit moment nog geen hulp van de gemeente bij het oplossen van dit probleem."
Sluiten
Groninger Dorpen roept de provincie Groningen en gemeenten op om de helpende hand te bieden. "Buurt- en dorpshuizen zijn van essentieel belang voor de leefbaarheid in de wijken en dorpen. Veel van hen overwegen serieus deze winter de deuren te sluiten, terwijl zij juist nu als ontmoetingsplek veel kunnen betekenen voor de bewoners. Dit mag niet gebeuren."
Hoe is de situatie in Midden-Groningen?
In Midden-Groningen komt een noodfonds om energiearmoede aan te pakken. De gemeenteraad heeft hiervoor donderdag 10 november, tijdens de begrotingsbehandeling, met algemene stemmen een motie aangenomen. Ook dorpshuizen en buurtcentra kunnen een beroep doen op dit fonds. Klik HIER en lees meer op Menterwolde.info.
Foto: Pixabay.com.