

Boa's Midden-Groningen kunnen niet alle werkzaamheden doen

De 5 (fte) buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Midden-Groningen kunnen niet alle werkzaamheden doen die ze zouden moeten doen. "Met 5 fte dienen er prioriteiten te worden gesteld. Een relevante omstandigheid daarbij is dat er een groot buitengebied te bedienen valt. Geprioriteerd is de handhaving op het gebied van veiligheid en gezondheid."
"Er geldt geen landelijke norm ten aanzien van de capaciteit, zoals dit wel het geval is bij wijkagenten." Zo reageert het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van VVD-raadslid Hans-Peter Palland.
Sociale rechercheur
Er zijn in Midden-Groningen meer medewerkers in de ambtelijke organisatie met boa - handhavingsbevoegdheid. Denk aan de sociale rechercheur en leerplichtambtenaren.
Werkdruk
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn en zijn wethouders weten dat de werkdruk van de boa's hoog is vanwege de opgaven en het stellen van prioriteiten. "Het ziekteverzuim is, behoudens een langdurig afwezige collega, beperkt."
Afvalbeleid
Palland wilde ook weten waarom er bij het afvalbeleid geen gebruik wordt gemaakt voor handhaving, uitgaande van het principe dat de vervuiler betaalt.
Preventie en bewustwording
"Door inzet van de afvalcoach wordt hoofdzakelijk ingezet op preventie en bewustwording. Er dienen prioriteiten te worden gesteld. Het werk van de boa’s is met name gericht op veiligheid en gezondheid. Waar de boa’s tijdens de uitvoering van de werkzaamheden andere overtredingen constateren, dus ook afvalovertredingen, wordt hier uiteraard gehandhaafd."