

Bijna 1 op 3 Groningers spreekt thuis geen Nederlands

Bijna een derde (32.3 procent) van de Groningers vanaf 15 jaar spreekt thuis een andere voertaal dan het Nederlands. Het Nedersaksisch, waar het Gronings onder valt, is het belangrijkste alternatief: 25.5 procent. In Groningen worden ook Fries (1.9) en andere talen (4.9) gesproken. Dit blijkt uit cijfers van het CBS-onderzoek Sociale samenhang en welzijn. Uitgevoerd in 2019 onder ruim 7.500 personen.
Landelijk gebruikt zo'n kwart van de 15-plussers thuis het meest een andere voertaal dan het Nederlands. Daarbij kan het gaan om een dialect, om een regionale taal als Fries, Limburgs en Nedersaksisch, of om een andere taal, zoals Engels, Pools of Turks. Het gebruik van regionale talen en dialecten verschilt per regio, maar ook opleiding en leeftijd zijn van invloed.
Regionale talen
Ruim 1 op de 10 15-plussers spreekt thuis 1 van de 3 door de overheid erkende regionale talen: Fries (2 procent), Nedersaksisch (5 procent) of Limburgs (ruim 3 procent). Het Nedersaksisch komt vooral voor in Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen.
Turks
Een dialect wordt door ruim 5 procent van de 15-plussers in Nederland thuis het meest gesproken en een andere taal, zoals Turks, Engels of Marokkaans/Berbers, door ruim 8 procent. In totaal is bij bijna een kwart van de 15-plussers de voertaal thuis geen Nederlands, maar een dialect, regionale taal of andere taal.
Meer weten over dit onderzoek?
Klik HIER en lees meer over het onderzoek.
Foto: Stad Groningen. Foto: Pixabay.com.