

Bewonersorganisaties praten mee over nieuw afvalbeleid in gemeente

Creëer in dorpen en wijken groenafvalverzamelplekken waar de buurt tuinafval (tijdelijk) kwijt kan. De gemeente haalt het afval regelmatig op. Zo worden veel dumpingen van gras- en snoeiafval in het openbare groen voorkomen. Dit is een suggestie van de bewonersorganisaties over het te voeren afvalbeleid in Midden-Groningen. Deze gemeente werkt aan een (nieuw) afvalbeleid.
In dat kader worden sinds medio mei ook gesprekken gevoerd met bewonersorganisaties. 37 van de 40 van deze organisaties doen mee aan de gesprekken over afvalinzameling en -scheiding.
Plastic
De bewonersorganisaties vinden dat de gemeente het plastic vaker moet ophalen. Dat gebeurt nu eens per maand, dat zou eens per 14 dagen moeten worden. Omdat er inwoners zijn die beperkte bergruimte hebben voor deze zakken en vanwege de stank.
Brengstations
Over de brengstations zijn de organisaties ook niet tevreden. Te duur en onvoldoende open. De brengstations moeten vaker open zijn. Ze vinden ook dat Midden-Groningen best het model van stad Groningen kan overnemen: driemaal per jaar gratis kunnen storten op het brengstation. Wie dat vaker doet, moet voor de extra stortingen betalen.
Afvalkalender
De gemeente moet voor de inwoners een keurig boekje maken waarin alles over afval staat te lezen. Ook moet ze weer jaarlijks een afvalkalender maken die huis aan huis wordt bezorgd.
Bijeenkomst
De gesprekken met de bewonersorganisaties (kunnen) worden gebruikt tijdens de bijeenkomst over afvalbeleid. De gemeenteraad praat hier donderdag (aanvang 19.30 uur) over in Pand 404 in Harkstede.