

764 bezwaren tegen WOZ-waarde in Midden-Groningen (en elders?)

In de gemeente Midden-Groningen werd vorig jaar 764 keer bezwaar aangetekend tegen de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken). In de provincie Groningen gebeurde dat ruim 9.700 keer. Dit komt neer op 1 op de 30 woningen. Dit aantal ligt bijna 10 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. In de gemeente Groningen werd het vaakst WOZ-bezwaar gemaakt: in totaal 4.345 keer.
Dit blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van het CBS, COELO en de Waarderingskamer.
Waardeschatting
Elk jaar bepalen gemeenten de WOZ-waarde van koopwoningen. "Met behulp van deze waardeschatting bepalen zij hoeveel gemeentelijke belasting je betaalt. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde? Je kunt dan tot 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking bezwaar maken bij de gemeente", schrijven de onderzoekers.
Kwart meer
Is de WOZ-waarde stevig verhoogd, dan neemt ook het aantal bezwaren toe. In 2022 was de gemiddelde WOZ-stijging bijna 10 procent. Bij de huizen waar de WOZ meer steeg dan 12.5 procent werd ruim een kwart meer bezwaar gemaakt dan het landelijk gemiddelde.
Gemiddelde stijging 17 procent
Hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer: "Dit jaar is de gemiddelde stijging liefst 17 procent. De WOZ voor dit jaar is gebaseerd op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. De huizenprijzen waren toen fors hoog, waardoor de WOZ nu ook flink stijgt. De verwachting is dat het aantal bezwaren dit jaar flink boven de 250.000 van vorig jaar uitkomt."
Top 5
De top 5 van de gemeenten in de provincie Groningen waar het vaakst bezwaar werd gemaakt: Groningen 4.345 keer, Westerwolde: 933 keer, Het Hogeland: 873 keer, Westerkwartier: 833 keer en Midden-Groningen: 764 keer.
Ozb verlaagd
"Alle Groningse gemeenten hebben het tarief voor de onroerendezaakbelasting (ozb) dit jaar verlaagd. Deze daling weegt echter niet op tegen de sterke WOZ-stijging. Daardoor gaan veel inwoners er alsnog op achteruit. Dit jaar betalen Groningers gemiddeld 17 euro en 38 eurocent meer OZB dan een jaar eerder."
Grote verschillen
Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is in Groningen de sterkste stijging: gemiddeld betalen inwoners hier 26,39 euro meer dan vorig jaar. Ook in Midden-Groningen (+25,18 euro), Het Hogeland (+15,75 euro) en Oldambt (+14,88 euro) leggen woningeigenaren veel meer neer voor de onroerendezaakbelasting.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over dit onderzoek.
Foto: Pixabay.com.