

Duurzaam wonen in Midden-Groningen: Hoe dit te financieren?

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Deze trend is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee aangezien de energierekening flink omlaaggaat. Eigenaren kunnen hun woning op verschillende manieren verduurzamen. Hoe kunnen inwoners uit Midden-Groningen deze energiebesparende maatregelen financieren?
Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)
Energiezuinig wonen begint bij een goed geïsoleerde woning. Op deze manier gaat er minder warmte verloren en hoeft er dus een stuk minder energie verbruikt te worden. Als de woning niet goed geïsoleerd is, dan gaat er wel 30 procent van de warmte via het dak verloren. Daarnaast zorgt een goed geïsoleerde woning voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Men kan de woning op heel veel manieren isoleren.
Denk hierbij aan dakisolatie, spouwmuurisolatie of het aanbrengen van HR++glas. Om woningeigenaren te stimuleren om de woning goed te isoleren, biedt de overheid een aantrekkelijke subsidie. Mensen kunnen deze subsidie aanvragen als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Ook VvE's kunnen een beroep doen op de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).
Deze subsidie wordt alleen uitgekeerd aan eigenaren van een bestaande woning, eigenaren die een nieuwbouwwoning hebben gekocht of een aanbouw hebben aangelegd kunnen deze subsidie niet aanvragen.
Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Als de woning goed geïsoleerd is, dan kan er worden nagedacht over een duurzame verwarmingsinstallatie. Nederland moet uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. De woning moet dus in de toekomst op een andere manier verwarmd worden. Daarnaast moet er op een andere manier gekookt worden (bijvoorbeeld inductie) en zal het water in de woning op een duurzame manier verwarmd moeten worden.
Alternatieven voor verwarming zonder gas zijn warmtepompen, zonneboilers en pelletkachels. Tot 31 december 2021 kunnen particulieren subsidie krijgen als ze investeren in een van deze apparaten. De overheid hoopt dat mensen op deze manier sneller over stappen op duurzaam verwarmen. Dit zorgt ervoor dat er minder CO2 wordt uitgestoten.
Btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst
Ook zonnepanelen zijn een slimme investering. De energierekening wordt direct een stuk lager en bewoners hebben de investering tegenwoordig al binnen een aantal jaren terugverdiend. Daarna kan men nog vele jaren genieten van (vrijwel) gratis stroom! Daarnaast draagt de woningeigenaar op deze manier bij aan een duurzame wereld.
De overheid heeft geen landelijke subsidie (meer) op het aanschaffen van zonnepanelen. Gelukkig kunnen particulieren wel gebruik maken van belastingvoordeel. Zo kunnen zij de 21 procent btw die zij betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.
Energiebespaarlening en de persoonlijke lening
Woningeigenaren uit Menterwolde kunnen een beroep doen op de Energiebespaarlening om energiebesparende maatregelen te financieren. Op deze manier hoeft het spaargeld niet gebruikt te worden. Particulieren kunnen minimaal 2.500 en maximaal 25.000 euro lenen, tegen een vaste looptijd en rente.
Van het geleende bedrag mag maximaal 75 procent worden besteed aan zonnepanelen. De overige 25 procent moet dus besteed worden aan andere energiebesparende maatregelen. Daarnaast is het ook mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten. Hoeveel geld eigenaren kunnen lenen, hangt af van het inkomen en de vaste lasten van de aanvrager.
Tekst: www.pricewise.com. Foto: Pixabay.com.