

'Wat kan volgens u bij de afvalinzameling verbeterd worden?'

Aan de hand van een lijst met 30 vragen wil de gemeente Midden-Groningen er achter zien te komen hoe haar inwoners denken over afvalinzameling. 2.000 huishoudens kriskras in de gemeente ontvingen onlangs de vragenlijst in de bus. Anderen kunnen die via de website van de gemeente tot donderdag 17 mei invullen. Midden-Groningen wil de afvalinzameling per 1 januari 2020 harmoniseren.
De gemeente wil onder anderen weten of de inwoners tuinafval, keukenafval, papier en karton, verpakkingsafval van plastic, metaal of drankenkartons, glasverpakkingen, textiel en afgedankt elektrische apparaten gescheiden aanbiedt van het restafval. En wat de belangrijkste reden is om dit afval eventueel niet altijd te scheiden.
Afgeschaft
"Wat kan volgens u bij de afvalinzameling afgeschaft of verminderd worden? Wat kan volgens u bij de afvalinzameling verbeterd worden? Als u het voor het zeggen had, op welke manier gaan we dan het restafval en de grondstoffen inzamelen?"
Glascontainers
Verder wil de gemeente weten of de inwoners wel eens gebruikmaken van de glascontainers of de kleding- en textielcontainers en of en zo ja wat ze inleveren bij het Afvalbrengpunt in Slochteren of Hoogezand.
Inspiratiebijeenkomsten
Aan de hand van deze uitkomsten, inspiratiebijeenkomsten in onder meer Muntendam en gesprekken met bezoekers van de inzamelstations, bewonersorganisaties en gemeentelijke medewerkers van de buitendienst (IBOR) die de afvalinzameling doen, wil wethouder Peter Verschuren (foto, SP) ook meer te weten te komen over de manier van afvalinzameling.
Diftar
In de oude gemeenten Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer is nu (nog) diftar van toepassing. Verschuren weet niet hoe de inzameling er uitziet per 1 januari 2020. Onlangs vertelde de wethouder dat de gemeente de meningen van de mensen wil horen om zo de voor- en nadelen van inzameling in beeld te krijgen. Verschuren zegt dat het college bewust geen hint geeft waar het naar toe wil met de manier van inzameling. De gemeenteraad bepaalt dat uiteindelijk. Die bespreekt nog voor de zomer de uitkomsten van onderzoeksresultaten. "Daarna gaan we in september of oktober met meerdere scenario's naar de bevolking.
Eerder bericht: Midden-Groningen stuurt 2.000 huishoudens enquête over afvalinzameling