

'Gemeente moet opener en transparanter zijn over wat ze doet'

De gemeente Midden-Groningen moet opener en transparanter zijn over wat ze als gemeente doet en waarom ze dat doet. Er moet beter naar de mening van de inwoners worden geluisterd. Dit vinden, zo blijkt uit een onderzoek, de Midden-Groningers. 351 (van de ruim 60.000) inwoners vulden een online vragenlijst in. De samenwerking gemeente versus burgers stond daarin centraal.
De inwoners willen vooral meer ruimte en hulp van de gemeente met initiatieven voor hun eigen buurt, wijk of dorp.
Samenwerking
"Ook kan de samenwerking tussen ambtenaren, raad, college én de inwoners van Midden-Groningen nog verbeterd worden", zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn. Midden-Groningen wil de komende jaren (nog) meer ruimte maken voor initiatieven en ideeën van inwoners.
Goed beeld
Hoogendoorn weet dat de 351 inwoners die de vragenlijst volledig hebben ingevuld niet de mening van alle inwoners vertegenwoordigen. Maar het is voor de gemeente voldoende om een goed beeld te krijgen van wat er onder de inwoners leeft. "Met hun reacties geven de inwoners ons een signaal over ons werk als gemeentebestuur en met dat resultaat gaan we vanzelfsprekend aan de slag."
Initiatieven
"Het belangrijkste signaal dat de inwoners ons geven, is dat we opener en transparanter moeten zijn over wat we als gemeente doen en waarom we dat doen. Hierbij moeten we beter naar de mening van de inwoners luisteren. Vooral meer ruimte en hulp van de gemeente voor inwoners met initiatieven voor hun eigen buurt, wijk of dorp wordt heel belangrijk gevonden. Ook kan de samenwerking tussen ambtenaren, raad, college én de inwoners van Midden-Groningen nog verbeterd worden. We hebben bijvoorbeeld gebiedsregisseurs en dorpswethouders. Maar de inwoners kunnen nog beter geïnformeerd worden over wat zij voor hen kunnen betekenen.”
Verbeteragenda
Hoogendoorn gaat kijken hoe de aanbevelingen uit het rapport opgepakt kunnen worden. De gemeenteraad en het college gaan een verbeteragenda met 5 punten opstellen. "Het hele traject is begeleid door een groep bestaande uit 3 inwoners, 3 raadsleden, een collegelid en 2 ambtenaren. Zij volgen als klankbordgroep de uitvoering van de verbeteragenda nauwlettend", zegt Adriaan Hoogendoorn.
Meer weten?
Klik HIER en lees het rapport.