

Windpark N33: Bromtonenonderzoek en ingebruikname hinderapp

Er komt een onderzoek naar de bromtonen afkomstig van Windpark N33 boven Meeden en langs de N33 bij Veendam. Wethouder Erik Drenth van Midden-Groningen zei dit gisteravond tijdens de raadscommissie. Deze afspraak maakten de partijen enkele weken geleden ("na lang bakkeleien"). Ook worden in woningen in Meeden metingen gedaan en houden bewoners nauwkeurig hun eigen bevindingen bij.
Geluidsspecialist Jan van Muijlwijk deed 2 jaar geleden, in opdracht van de gemeenten Midden-Groningen, Veendam en Oldambt, onderzoek naar deze bromtonen. Zijn conclusie: Windpark N33 produceerde deze bromtonen. De exploitanten hadden hun bedenkingen bij deze uitkomst. Daardoor ontstond er een patstelling.
'Beweging'
Drenth is blij dat er nu weer 'beweging' komt in het onderzoek. "Er is een molen uitgekozen waar metingen worden gedaan. Dat gebeurt ook bij een paar mensen thuis."
Klachten
Vanuit Meeden (en ook andere plaatsen) kwamen de afgelopen jaren veel klachten binnen over Windpark N33. Een werkgroep van de Dorpsraadcoöperatie Meeden verzamelde de klachten. De laatste tijd komen er geen (of nauwelijks) klachten meer binnen.
Klachtenmoeheid en hinderapp
Volgens de wethouder is hier sprake van klachtenmoeheid in Meeden. De Meedenaren ervaren de problemen echter nog steeds, maar melden die niet meer. Ze hebben geen vertrouwen dat daar iets mee wordt gedaan. "De exploitanten van de windmolens zeggen dan dat er geen klachten meer zijn." Drenth zegt dat er in Midden-Groningen, zoals in de omgeving ook al gebeurt, een hinderapp komt. Daar kunnen inwoners op een eenvoudige manier hun (formele) klacht kwijt.
ChristenUnie
Op verzoek van de ChristenUnie werd dit onderwerp (raadsbrief: besluit op bezwaar tegen afwijzing verzoek handhaving Windpark N33) op de agenda geplaatst en gisteravond besproken.
Draaiende betonmolen
ChristenUnie-fractievoorzitter Niels Joostens: "Een draaiende betonmolen. Een zoefend of brommend geluid waardoor mensen gezondheidsklachten ervaren. Gezondheidsdeskundigen denken een verband aan te kunnen tonen met hartklachten. Kortom het is een probleem dat we serieus moeten nemen. De wetenschappelijke bewijzen stapelen zich inmiddels op, maar het blijft lastig hier iets tegen te doen. Industrielawaai moet door de gemeente worden aangepakt, maar helaas geldt sinds 2009 dat windparken niet meer onder de categorie industrie vallen."
Windturbine 26
De metingen worden uitgevoerd bij windturbine 26. Die is representatief voor het windpark. Er wordt meetapparatuur in de gondel geplaatst en op nabijgelegen woningen. De bewoners van deze woningen werken hier vrijwillig aan mee. Tijdens de meetperiode houden deze bewoners bij welke last zij ervaren van geluid en wanneer dat is. Fabrikant Siemens Gamesa onderzoekt aan de hand van de meetgegevens en klachten, welke aanpassingen mogelijk zijn en of deze zorgen voor minder klachten.
Raadsbrief
Klik HIER en lees de raadsbrief 'Besluit op bezwaar tegen afwijzing verzoek handhaving Windpark N33.