

Tonnen nodig voor aanpak openbare verlichting

De openbare verlichting in Menterwolde is sterk verouderd. De komende jaren is 391.000 euro nodig om het achterstallig onderhoud weg te werken. Dit is nodig om het juist functioneren en de veiligheid van de bewoners te waarborgen. De gemeenteraad buigt zich op 13 februari over het Meerjarenplan Openbare Verlichting 2014-2020.
In Menterwolde staan 736 lichtmasten die ouder zijn dan 40 jaar. Dat is de gemiddelde levensduur van een mast. 1189 armaturen zijn ouder dan de gemiddelde levensduur van 20 jaar. Ook verwacht de gemeente dat er 'nog vele masten en armaturen zijn die in de komende jaren ook de gemiddelde levensduur bereiken.'
Menterwolde verwacht een financieel voordeel te halen door tl-lampen te vervangen door led-lampen. Met name in Meeden en Noordbroek staat veel tl-verlichting. Per armatuur zijn 2 tl-lampen aanwezig. De energieverbruik is 40 watt per stuk. Led-lampen verbruiken 20 watt.
De gemeente heeft vorig jaar berekend dat 90 procent van de lampen vervangen moet worden om veel uitval (lees: storingen) te voorkomen. Uit financieel oogpunt is gekozen voor een vervanging in 3 etappes. Noordbroek, Meeden, Trips- en Borgercompagnie stonden vorig jaar op de rol. Muntendam is dit jaar aan de beurt. Zuidbroek en de lampen die in Noordbroek, Meeden, Trips- en Borgercompagnie alweer verouderd zijn (het betreft tl-lampen die 2 jaar mee gaan).
Het is volgens de gemeente goedkoper om preventief alle lampen te vervangen dan her en der storingen te voorkomen. De eerste optie kost zo'n 10 euro (bruto) per lamp. Een storing kost de gemeente driemaal zoveel.
B en W zijn verder van mening dat verouderde lichtmasten het gevaar met zich meebrengen van omvallen door roestvorming of aanrakingsgevaar (onder spanning). Het belang van deugdelijke verlichting is ook het gevoel en verbetering van sociale veiligheid.