

Kunstwerk onthuld na Dodenherdenking in Meeden

In Meeden is vanavond na de Dodenherdenking een door leerlingen van Dorpsschool Meeden gemaakt kunstwerk onthuld in mfa De Rode Beuk. "Het idee is van het 4 Mei Comité. We wilden iets anders, iets blijvends", vertelt comitélid Ingrid Mellema. Het kunstwerk is gemaakt van houten blokjes met verschillende afmetingen. "Het doet denken aan de 102.000 stenen in Kamp Westerbork."

Dat is een monument ter herinnering aan de 102.000 Joden en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland werden gedeporteerd en niet meer levend zijn teruggekeerd.
I Believe
The Mieden Company en het Algemeen Veendammer Mannenkoor traden op tijdens de herdenking. Ze zongen I Believe (Eric Levi enMarcel Luitjes) en Sounds of Silence van Simon and Garfunkel.
Soldaat van het Noorden
Bram Baptist las fragmenten voor uit zijn boek Soldaat van het Noorden en Jorien Schreuder las het gedicht Opdat wij nooit vergeten voor.
Vrijheid
Peter de Haan sloot de herdenking - bezocht door 170 mensen - af met een verhaal over 'vrijheid en zijn Russische collega Alexander'. Die verbleef in Meeden voor een training die De Haan gaf aan collega's uit verschillende landen. Alexander schrok en verstijfde in Meeden van een geüniformeerde buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) die mfa De Rode Beuk binnenstapte met een vraag over een vergunning. En 's avonds in Groningen zag hij op de Vismarkt agenten op afstand lopen. De Rus vroeg of ze daar wel mochten lopen.
Wat betekent vrijheid?
De Haan: "Wat betekent vrijheid? Vrijheid betekent dat iedereen mag doen en laten wat hij wil, gaan en staan waar hij wil en leven zoals hij zelf kiest, zolang hij daarmee niet de vrijheid van een ander schendt. Wij Nederlanders worden overheerst door onze eigen, zelfgekozen overheid, die de vrijheid van haar burgers beperkt. In vergelijking met sommige landen zijn wij vrij, maar er is ruimte voor veel meer vrijheid. Tja, thuis in Wit-Rusland ben je niet zeker van je zaak. De vrijheid die wij normaal vinden geldt daar niet altijd."
Inval
"Na de inval van Rusland in Oekraïne is veel voor de familie van Alexander veranderd. Onze werkgever heeft de banden met de vestiging in Rusland verbroken en Alexander de kans gegeven in West-Europa voor ons bedrijf te blijven werken. Hij woont nu in Groningen met zijn gezin en werkt in Leek. Hij voelt nu de vrijheid die voor ons zo gewoon is."
Kranslegging
Wethouder Jur Mellies van Midden-Groningen en leerlingen van Dorpsschool Meeden verzorgden de kranslegging bij het bezinningsmonument bij de toren van de dorpskerk.
Foto's: Astrid Smid.