

Koppeltje groene spechten op bezoek bij Fred en Mieke Mulder

Hij wordt het buitenbeentje onder de Nederlandse spechten genoemd. Roffelt nauwelijks, maar wordt wel vaak - via zijn kenmerkende lachende roep - gehoord: de groene specht. Nederland telt circa 6.000 broedparen. Eentje daarvan zit al een paar weken op het erf van Fred en Mieke Mulder uit Meeden. "Ze zitten normaal in het bos. Het zijn er twee, waarschijnlijk een koppeltje", zegt Fred Mulder.

Mulder vertelt dat de beide spechten vooral 's morgens op het gras zijn om mieren te eten.
Mieren
Dat is niet zo vreemd. Vogelbescherming schrijft op haar website dat groene spechten regelmatig in tuinen worden gezien waar mieren zijn. "Zonder mieren, geen groene spechten", schrijft ze.
Verleiden
"Met een beetje geluk kun je een groene specht zelfs verleiden tot broeden in je tuin. Zelfs als de loofbomen (nog) niet dik genoeg zijn voor een natuurlijk nest. Dit kan met een speciale spechtennestkast. Voor de groene specht is een diepe nestkast geschikt, met een binnenmaat van ongeveer 50 bij 12 bij 12 centimeter en een invliegopening met een diameter van 6 tot 8 centimeter. Die opening wordt overigens door de vogels meestal zelf vergroot."
Bijzonder?
Fred: "Ik weet niet of het heel erg bijzonder is, maar je ziet ze normaal niet zo vaak."
Dierendag
Het is vandaag 4 oktober, Dierendag. Een mooie gelegenheid om de groene specht eens in het zonnetje te zetten.
Foto's: Fred Mulder.