

Herdenking Meeden: Oorlog wordt gemaakt door mensen, vrede ook

"Er zijn steeds minder verhalen uit de 'eerste hand' van en over de Tweede Wereldoorlog. Direct betrokkenen zijn hoogbejaard of niet meer in leven. Toch zijn verhalen over vrijheid, maar ook die over onvrijheid, belangrijk. Dit om nog beter te begrijpen wat onze 'vrijheid van nu' betekent." Dit zei Peter de Haan van Comité 4 Mei Meeden vanavond tijdens de dodenherdenking in mfa De Rode Beuk in Meeden.

De Haan haakte hierbij aan aan het thema van de nationale herdenking van dit jaar: Vrijheid vertelt: Opmaat naar 80 jaar vrijheid'. "'Vrijheid vertelt' geldt ook voor de jongere generaties."
Kamp Westerbork
De Haan vertelde wat zijn comité doet om jongeren te blijven informeren over de Tweede Wereldoorlog en vrijheid. "Als 4 Mei Comité zijn we met de groepen 7 en 8 van Dorpsschool Meeden naar Kamp Westerbork geweest. Ook bezochten deze leerlingen het onderduikadres in Muntendam. Dit alles om te zorgen dat de verhalen verteld blijven."
Engelse vliegtuig
Er werd, tijdens de onthulling van het informatiepaneel aan de Korte Akkers - Boven Veensloot, verteld over het neergeschoten Engelse vliegtuig. "Dit paneel is geplaatst ter nagedachtenis aan het Britse vliegtuig en zijn bemanning, dat in de nacht van 12 juli 1941 in een luchtgevecht door Duits geschut werd geraakt. Het toestel stortte neer in het gebied Korte Akkers, Boven Veensloot. Alle 4 bemanningsleden kwamen hierbij om het leven."
Conflictgebieden
De Haan sprak ook dat er niet alleen dichtbij huis wordt verteld, maar ook verder weg. "Op veel plaatsen in de wereld wordt tot op de dag van vandaag oorlog gevoerd. Om een bijdrage te leveren aan meer stabiliteit en veiligheid in de wereld zendt Nederland militairen en ander defensiepersoneel uit naar conflictgebieden. Helaas komen er hierdoor ook nieuwe verhalen om te vertellen."
Onvrijheid
Volgens De Haan gaan veel verhalen vooral over onvrijheid. "Je snapt pas echt hoe belangrijk vrijheid is op het moment dat je niet kan gaan en staan waar je wilt. Oorlog wordt gemaakt door mensen, maar vrede ook. Vrede en vrijheid komen niet zomaar uit de lucht vallen. Er is moeite voor gedaan, maar we moeten ook moeite blijven doen voor de vrede en vrijheid."
Song of Peace
Aan de dodenherdenking werd meegewerkt door The Mieden Company en het Algemeen Veendammer Mannenkoor (You raise me up van R. Lovland). Rebekka Huiting en Jan Wieringa speelden Song of Peace en Deutsche Messe.
De Boom
Hester van Rossum en Ingrid Mellema lazen een gedicht (De Boom van Nienke Woltmeijer) en een verhaal (De trein naar het oosten) voor.
Bezinningsmonument
De aanwezigen liepen kort voor 8 uur naar het bezinningsmonument bij de toren van de dorpskerk. Daar speelde Marcel Luitjes het Taptoe-signaal, werd 2 minuten stilte gehouden, legden gemeenteraadslid Marieke Bos en leerlingen van Dorpsschool Meeden kransen en speelden leden van de slapende muziekvereniging Crescendo het Wilhelmus.
Foto's: Bram Baptist.