

GroenLinks trekt wederom aan de bel over fietspad Egypteneinde

GroenLinks in Midden-Groningen trekt bij het college aan de bel over de slechte toestand van het fietspad aan het Egypteneinde, de weg die Meeden verbindt met Veendam. Dat deed de partij in maart 2015 ook al bij de toenmalige gemeente Menterwolde. Het pad voorzien van betonelementen kostte toen 115.000 euro en dat was te duur. Ditmaal doet GroenLinks-raadslid Albert Bosscher zijn beklag.
Zijn partij kreeg verontrustende signalen over de kwaliteit van het fietspad van inwoners van Meeden. Veel jongeren uit Meeden maken gebruik van dit fietspad als ze in Veendam naar school moeten.
Verzakt
Bosscher: "We hebben de situatie bekeken. De tegels op het fietspad blijken dusdanig te zijn verzakt dat je er met de fiets tussen kunt belanden met ernstige ongevallen tot gevolg. Dit schijnt ook een steeds terugkerend probleem te zijn."
Verantwoordelijk
GroenLinks heeft over dit onderwerp schriftelijke vragen gesteld aan het college. Bosscher wil weten of het college op de hoogte is van deze situatie. "Is de gemeente verantwoordelijk mocht er een ongeluk plaatsvinden?"
Verzakt
De oppositiepartij wil weten waarom de grond onder het fietspad (steeds) verzakt. Als mogelijke oplossing ziet GroenLinks het plaatsen van betonplaten, zoals dat ook is gebeurd aan de andere kant van het Egypteneinde. De gemeente Menterwolde vertelde ruim 3 jaar geleden dat de ondergrond waarop de fietspaden zijn aangelegd voor een groot deel bestaat uit slappe veengrond.
Verschuivingen
"Regelmatig treden er verschuivingen op in de tegelverharding die vooral ook het gevolg zijn van jaarlijks onderhoud aan de (brede) sloten die aan beide zijden van de weg liggen. De berm langs de sloten is erg smal en de tractor voor het onderhoud moet gedeeltelijk gebruik maken van het fietspad. Door het gewicht van de tractor en de slappe ondergrond ontstaan verzakkingen en verschuivingen in de tegelbestrating", was toen het antwoord.
Elementenverharding
De plaatsing van elementenverharding, die GroenLinks ziet als mogelijke oplossing voor het probleem, kostte in 2015 zo'n 115.000 euro. Dat geld had Menterwolde niet.
Aannemer
De aannemer had zijn werk begin 2015, aldus het college toen, correct opgeleverd. "In het 'natte' najaar is onderhoudswerk uitgevoerd aan de naast het fietspad gelegen sloten. Hierdoor zijn op meerdere plaatsen de naden tussen de tegels vergroot. De veiligheid voor fietsers is nog acceptabel, maar controle van de bestrating blijft een aandachtspunt. Er zijn geen redenen aanwezig om de aannemer van het straatwerk aansprakelijk te stellen voor de verdrijving van de tegels", antwoordde het college toen op vragen van de toenmalige GroenLinks-fractievoorzitter Tebbe Krijgsheld.
Foto: Archieffoto - maart 2015 - van het fietspad langs het Egypteneinde.