

Brandweer haalt volgelopen kelder van woning leeg in Meeden

De brandweer van Zuidbroek is gistermiddag uitgerukt naar Meeden. Daar stond de kelder van een woning aan de Hereweg vol water. Hoog peil grondwater zorgt momenteel voor veel telefoontjes over mogelijke lekke waterleidingen in woningen, schrijft Waterbedrijf Groningen op zijn site. Zeker op 2 adressen in Meeden (Hereweg en Elzenlaan) haalden de bewoners zelf het water uit hun kelders.
""Er staat water in kelders en kruipruimtes. Oorzaak is vaak niet een lekke waterleiding, maar het hoge grondwater als gevolg van de vele regen. Het water sijpelt door muren in kelders en kruipruimtes. Stroomt de kraan nog steeds goed? Dan is er geen lekkage. Bellen is niet nodig."
Grondwater
"Het regent de laatste dagen bijna onafgebroken. Hierdoor staat overal in Nederland het waterpeil én het grondwater erg hoog. Als het grondwater te hoog staat, kan dit voor overlast zorgen. Kelders, kruipruimtes en souterrains worden dan nat of vochtig. Dat kan ook gebeuren op andere plekken in uw huis. Tuinen worden drassig en het water kan in plassen op de grond blijven liggen", schrijft Waterbedrijf Groningen.
Weinig aan te doen
Door de vele regenval is het ook grondwater overal flink gestegen. Hierdoor kan water in kelders of kruipruimten staan. "Een vervelend probleem, maar daar is op dit moment weinig aan te doen. Het grondwater is te hoog. Wegpompen heeft daardoor nu helaas nog weinig tot geen zin. Als het een tijd droog is daalt het grondwater weer. Dan verdwijnt het water ook weer uit de kelder, de kelder of kruipruimte droogt dan meestal ook zelf weer op."
Tips
Het waterbedrijf geeft tips: Zorg dat de spullen tijdelijk uit de kelder zijn gehaald of op hoogte zijn gezet. Wacht totdat het water gezakt is, dit heeft tijd nodig. Is het water gezakt? Controleer of er waterschade aan de kelder is ontstaan en neem wanneer nodig telefonisch contact met de woningbouwvereniging en/of verzekeraar.
Heeft u schade door de extreme regenval of door overstroming?
Maak foto’s van de situatie. En maak ook foto’s van de schade voordat u gaat opruimen. Meld de schade vervolgens bij uw verzekering.
Foto: Pixabay.com.