

Betonelementen in fietspad Egypteneinde is dé, te dure, oplossing

Menterwolde moet de tegels in het fietspad langs het Egypteneinde - weg die Meeden verbindt met Veendam - vervangen door betonelementen om verzakkingen en verschuivingen in de bestrating een halt toe te roepen. Dat is in oktober gebeurd bij een kwart van het pad (260 meter). Er is zo'n 115.000 euro nodig om ook de rest te voorzien van elementenverharding. De gemeente heeft dit geld niet.
Veel jongeren uit Meeden maken gebruik van het fietspad aan weerszijden van het Egypteneinde om naar school te gaan in Veendam. De gemeente heeft vorig jaar herstelwerkzaamheden uitgevoerd. GroenLinks-fractievoorzitter Tebbe Krijgsheld was zo ontevreden over het resultaat dat hij hierover vorige maand schriftelijke vragen heeft gesteld aan het college.
"Tussen veel tegels zijn spleten ontstaan die een gevaarlijke situatie kunnen opleveren voor fietsers", had Krijgsheld geconstateerd. "Is het college bereid om de aannemer aan te spreken over het al eerder gerepareerde gedeelte van het fietspad en de aannemer te verwittigen dit stuk fietspad opnieuw te repareren zonder kosten voor de gemeente?"
Slappe veengrond
Volgens de gemeente bestaat de ondergrond waarop de fietspaden zijn aangelegd voor een groot deel uit slappe veengrond. "Regelmatig treden er verschuivingen op in de tegelverharding die vooral ook het gevolg zijn van jaarlijks onderhoud aan de (brede) sloten die aan beide zijden van de weg liggen. De berm langs de sloten is erg smal en de tractor voor het onderhoud moet gedeeltelijk gebruik maken van het fietspad. Door het gewicht van de tractor en de slappe ondergrond ontstaan verzakkingen en verschuivingen in de tegelbestrating", laat het college GroenLinks weten in zijn beantwoording.
Onderhoudsvrij
Het onderhoud aan de fietspaden is hierdoor intensief en moet om de 2 tot 3 jaar uitgevoerd worden, afhankelijk van de onderhoudstoestand. De betonelementen daarentegen zijn onderhoudsvrij en hebben een levensduur van 50 jaar. De gemeente kan het overige deel van de fietspaden niet voorzien van betonelementen, omdat daar een prijskaartje (115.000 euro) aanhangt en dat geld is er volgens het college niet.
Het college zegt dat de aannemer het werk correct heeft opgeleverd. "In het 'natte' najaar is onderhoudswerk uitgevoerd aan de naast het fietspad gelegen sloten. Hierdoor zijn op meerdere plaatsen de naden tussen de tegels vergroot. De veiligheid voor fietsers is nog acceptabel maar controle van de bestrating blijft een aandachtspunt. Er zijn geen redenen aanwezig om de aannemer van het straatwerk aansprakelijk te stellen voor de verdrijving van de tegels."
Toezegging
Een klein deel van het fietspad langs het Egypteneinde ligt in Veendam. Die gemeente heeft tot nu toe geen onderhoud gepleegd aan het fietspad. "Veendam heeft nu toegezegd dat het onderhoud aan het fietspad wordt meegenomen in het regulier onderhoud van dit jaar. De uitvoering vindt plaats vóór de bouwvak", schrijft het college in de brief aan GroenLinks.