

Bar mfa De Rode Beuk zit, dankzij William Janssen, vol details

Op een regenachtige dag in november 2020 krijgt William Janssen (52) uit Meeden het verzoek van Linda Bakker van het stichtingsbestuur van Dorpshuis Meeden om mee te denken over de invulling van een bar in het cafégedeelte van de nieuwe mfa De Rode Beuk in zijn woonplaats. Bingo, denkt Janssen. "Krijgen we in ieder geval geen hoogglans, witgelakte, vierkante ziekenhuisbar."
Janssen gaat de uitdaging graag aan. November dit jaar tovert de import Meedenaar als eerste een biertje uit de tap tevoorschijn van de gloednieuwe bar. Tussen het verzoek van Bakker en het allereerste getapt biertje zitten exact 856 manuren aan werk om de bar te bouwen.
U-vormig
"De ruimte voor het nieuwe cafégedeelte stond vast en daarmee ook de positie van de bar. Het moest een gezellig en dus u-vormig barretje worden. Een beetje een industriële look, maar ook met een warme uitstraling. De bar in het dorpshuis voldeed prima en diende dan ook als uitgangspunt."
Garage
William Janssen richt zijn garage thuis in als werkplaats. Die is zes bij zes meter. "Ik ben handig, had ruimte en tijd zat en ben creatief." Meer dan voldoende om de uitdaging aan te gaan. "Met tape ontstaan op de vloer de contouren van de bar. Ik heb iedere vrijdag en zaterdag gewerkt aan de bar. En ook elk vrij moment thuis zat ik in de garage. De ene keer waren dat drie uurtjes en de andere keer vier. Ik zat op een gegeven moment meer in de garage dan thuis."
Boomstam
De bar is deels gemaakt van een uit Gasselte opgehaalde boomstam en delen van de vloer van de voormalige gymzaal uit het afgebroken dorpshuis. "Omdat die vloer wordt hergebruikt als vloer in het cafégedeelte van De Rode Beuk besluit ik om die vloer ook in de bar te laten terugkomen. De vloerplanken worden geschaafd, geschuurd en op een multiplexplaat tegen elkaar aangelijmd. Nogmaals geschuurd, vervolgens in meerdere lagen epoxy (kunsthars/red.) gezet. Met tussendoor wederom schuren om het geheel waterdicht te krijgen."
Bovenblad
Voor het bovenblad van de bar gaat Janssen op zoek op Marktplaats. "Daar vind ik een aantal zeven en halve centimeter dikke eiken boomstamplanken. Gedroogd en wel. Precies de afmetingen die ik nodig heb." Op dit moment is De Rode Beuk nog niet gekozen als naam voor de mfa. "Ik hoopte toen wel stiekem dat het die naam zou worden. De boomstamdelen passen daar namelijk perfect bij."
Waterboiler
William Janssen weet ook precies wat hij 'onder de bar' wil hebben. "Een driedeurs flessenkoeling en een fustenkoeling. Die moest groot genoeg worden om twee fusten van vijftig liter koud te houden." Ook wilde de barbouwer daar een warm, koud en kokend waterboiler en enkele dichte opbergkastjes realiseren. Wie de bar eens goed bekijkt, ziet dat in de deurpanelen van de kasten ook gymzaalvloer in combinatie met eiken planken in boomvorm verwerkt. In iedere lade past precies een krat. "Ik vind het mooi om die kratten niet zichtbaar achter de bar te zetten. Opgeruimd staat netjes."
Tweeling
Zijn zoons, de tweeling Finn en Nels, helpen William Janssen ook een handje. "Ze hebben een deel van de oude gymzaalvloer opnieuw van strepen voorzien, zodat het oude dorpshuis toch nog een stukje behouden blijft voor de volgende generatie." Zichtbaar is dat niet, wanneer de deurkasten gesloten blijven.
Details
Details. Daar heeft de barbouwer in al die werkzame uren steeds aan gedacht én uitgevoerd. Een voorbeeld. "De hele bar staat op een plint. Dit is trouwens ook een vloerdeel uit de gymzaal. Het idee hierachter is dat met de plint het gemakkelijker is om alles schoon te houden. Alle stof en zandkruimels liggen nu tegen de plint. Dat is een rechte lat en gemakkelijk te vegen en te stofzuigen. Had ik de bar gewoon op de grond gezet, dan had je bij iedere poot hoekjes gehad waarin zich rotzooi verzamelt."
Consumptiemunten
De consumptiemunten waarmee klanten tijdens activiteiten betalen, verdwijnen door een gleuf in een afgesloten ruimte. Ook de messing plaat met gleuf vindt z'n oorsprong in de oude gymzaal. Hieraan werd namelijk het klimrek gefixeerd op de grond. Een ander detail is dat bezoekers hun mobiele telefoons achter de bar middels een usb-aansluiting kunnen opladen.
Blij en trots
William Janssen is blij met en trots op het eindresultaat. "Ik heb de vrije hand gehad en daarmee alle vrijheid tijdens de bouw van de bar. Dat heb ik als zeer prettig ervaren." Hij heeft zijn eerste biertjes, aan de bar met zestien krukken, inmiddels al gehad.
Pronkstukken
"Ik heb nooit tijdens de bouw van de bar het idee gehad 'waar ben ik aan begonnen." De bar is een van de pronkstukken van de nieuwe mfa.
Dit verhaal is ook te lezen in het begin december uitgebrachte Menterwolde.info Magazine 5. Klik HIER en lees waar u dit 52 kleurenpagina's tellend tijdschrift GRATIS (mits nog voorradig) kunt halen.
Foto: Rieks Kamphuis.