'Centrum Veendam in 2035 compact, compleet en cultuur' (Masterplan)
Veendam: compact, compleet en cultuur. Dat is het toekomstbeeld van Veendam. In 2035 is het centrum flink verbeterd. Het is verkleind maar sterker: winkels, cafés, restaurants en cultuurgebouwen zijn geconcentreerd rond enkele groene pleinen. Daarvoor zijn verschillende kolossen, panden die te groot bleken voor de Veendammer schaal, gesloopt en vervangen door woon- of winkelgebouwen.
Of dit ook gebeurt? Het staat zo verwoord in het Masterplan Regiocentra Groningen, dat adviesbureau KAW in opdracht van de provincie Groningen en de gemeenten in deze provincie heeft opgesteld.
Leefbaarheid
In deze nota zijn voor de leefbaarheid (die onder druk staat) in Appingedam, Delfzijl, Bedum, Hoogezand-Sappemeer, Leek-Tolbert, Nieuwe Pekela, Stadskanaal-Musselkanaal, Ter Apel, Uithuizen, Veendam en Winschoten plannen gemaakt. Deze plaatsen zijn volgens de provincie en gemeenten van groot belang voor de Groningers voor de voorzieningen en om er te werken en te wonen. Hier wordt de komende jaren geïnvesteerd. Doel is het versterken van welvaart en welzijn.
Groot genoeg
Veendam is groot genoeg om een breed voorzieningenaanbod te hebben. Zeker ook voor omliggende (lint)dorpen is Veendam de spil in het dagelijkse, en niet-dagelijkse, regionale netwerk. Veendam heeft met onder meer een theater, bioscoop en een station meerdere voorzieningen waar mensen uit een groter gebied op afkomen.
Levenidg centrum
Belangrijk voor het behouden en versterken van de regionale rol is, volgens KAW, een levendig centrum, met passende huisvesting van winkels, restaurants en meer. In de jaren 60-90 van de vorige eeuw is er veel veranderd in het centrum. Nu is het centrum te groot, met veel leegstand, versteend, autogericht. Dat heeft een negatieve invloed op de winkels die er nog wel zijn. Verkleinen en verbeteren van het centrum is belangrijk voor een toekomstbestendig Veendam.
Centrumvisie
De afgelopen maanden werkte Veendam aan een nieuwe centrumvisie. Ieder ontwikkelgebied binnen het centrum krijgt een eigen profiel, focus op winkelen, wonen, groen. Nu volgt een proces dat leidt tot één visie met bijbehorende uitvoeringsprogramma’s en verantwoordelijkheden. Zo werkt Veendam toe naar een gedroomd beeld voor de lange termijn, dat invulling krijgt met concrete en haalbare projecten
Investeren
Investeren in het hart van Veendam betekent: het gebied tussen station en centrumring, met fysieke ingrepen, maar ook om zaken als promotie en veiligheid, en verbeteren van de sociaaleconomische positie van inwoners en de sociale samenhang in woonbuurten. De gemeente wil regie hebben in lopende projecten, zodat corporaties en marktpartijen richting hebben voor goede plannen.
Toekomstbeeld
1 | Een centrumaanpak gericht op herbestemming en het tegengaan van leegstand, waarbij ook aanloopstraten verbeterd zijn. Die hebben hun woonfunctie teruggekregen, na een tijd van verschillende (soms onduidelijke of onwenselijke) functies. Aanpak van kolossen en achterkanten in het winkelcentrum, sloop van meerdere panden.
2 | Veendam als parkstad in ere hersteld. Dankzij vergroening van het centrum en betere verbindingen met de bestaande parken en het water in het gebied om het centrum. Vergroening van het gebied tussen station, Van Stolbergweg/Julianalaan in het zuiden, Buitenwoellaan in het westen en Jakob Bruggemalaan in het noorden. Aanloopstraten richting het winkelcentrum verbeteren.
3 | Het station fungeert als hub voor openbaar vervoer dankzij goede verbindingen met de Stad Groningen en delen van Groningen en Overijssel als gevolg van aanleg van de Nedersaksenlijn.
4 | Het stationsgebied krijgt nieuw elan en functies. Er komen nieuwe woningen, onderwijslocaties, voorzieningen en kleine commerciële activiteiten. Er ontstaat een nieuw stukje stad.
5 | Meer beleving in het centrum dankzij verschillende functies, minder criminaliteit en ondermijning, grotere ervaren veiligheid en minder overtollig vastgoed. Dat maakt het centrum een aantrekkelijkere plek om te zijn. Nieuwe doelgroepen, uit de wijde omgeving, zien Veendam hierdoor als een aantrekkelijke plaats om te wonen, winkelen en te bezoeken. Zo grijpen fysieke en sociale maatregelen in elkaar.
6 | Woonwijken vernieuwen Rondom het centrum is een impuls nodig in bestaande wijken. Verbetering van woningen, maar ook van de openbare ruimte - met meer groen - draagt bij aan klimaatadaptatie.
Regiofunctie
Veendam heeft volgens KAW een regiofunctie voor de plaatsen Borgercompagnie, Kiel-Windeweer, Meeden, Muntendam, Nieuwe Pekela, Tripscompagnie, Wildervank en Zuidwending.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over dit masterplan.