Nieuw gemeentehuis Oldambt wordt 6 miljoen euro duurder
Het nieuw te bouwen gemeentehuis van de gemeente Oldambt wordt 6 miljoen euro duurder dan begroot (was iets meer dan 31 miljoen euro). Oorzaak van de stijging zijn de aanzienlijk gestegen bouwkosten, mede onder invloed van de oorlog in Oekraïne en inflatie. De gemeenteraad neemt naar verwachting na de zomer, in oktober, een beslissing over het definitief ontwerp en de extra kosten.
Het nieuwe gemeentehuis in Winschoten gaat eind 2025, begin 2026 open.
Centrumplannen
De plannen voor het nieuwe gemeentehuis zijn onderdeel van de centrumplannen Oldambt.
Tientallen jaren vooruit
Het nieuwe gemeentehuis voldoet aan alle gewenste eisen als het gaat om bijvoorbeeld kwaliteit, toegankelijkheid en duurzaamheid. Wethouder Erich Wünker: "Met dit gebouw kunnen we tientallen jaren vooruit. We gaan van 4 huidige locaties naar 1 waardoor onze huidige jaarlasten, inclusief energie- en onderhoudskosten, niet stijgen. Bovendien draagt het ontwerp bij aan een goede toegankelijkheid, zeker ook voor onze inwoners."
Bakstenen
De nieuwbouw wordt gevoed door de historie. Zo voorziet het voorlopige ontwerp in bakstenen van Groninger klei. "Dat zou een mooi detail zijn."
HEMA
Ten opzichte van het ontwerp van een jaar geleden is er een kenmerkende verandering. De huidige bovenverdieping van de HEMA maakt plaats voor een deel van het gemeentehuis. De winkel zelf neemt intrek in de gehele bestaande begane grond en rolt met de verbouw gelijk een nieuwe formule uit. De hoofdentree van het gemeentehuis is straks bereikbaar vanaf het Burgemeester Schönfeldplein.
Bijgepraat
De wethouder heeft de gemeenteraad bijgepraat over de extra kosten. "Die stijging is op zich logisch gezien de genoemde ontwikkelingen. Ten opzichte van het eerdere ontwerp is nu 6 miljoen euro extra nodig. Daarmee komt het totaal voor het nieuwe gemeentehuis en de inrichting van de openbare ruimte rond het gemeentehuis op basis van het nieuwe voorlopig ontwerp op iets meer dan 31 miljoen euro."
Rente
Ondanks deze stijging van zo'n 20 procent ziet de wethouder ook een pluspunt. "Het bedrag schrijven we af over een periode van 40 jaar, de gemiddelde levensduur van een gebouw als dit. Aanvankelijk was de rente over dat bedrag 1.5 procent. Door een gunstige projectfinanciering kunnen we dat percentage op 0 procent houden."