MEELZE: September, herfstachtig, nat, winderig en niet te warm
MEELZE is de column van Mariette Elzenga uit Muntendam. Sinds de zomer van 2015 schrijft Elzenga maandelijks over van alles en nog wat, wat ze meemaakt in haar omgeving en wat haar zoal bezighoudt. Zo herkenbaar. Deze keer schrijft ze over de maand september. Die was herfstachtig, nat, winderig en niet te warm. Er waren ook 2 heerlijke, nazomerse weekenden met temperaturen boven de 20 graden.
Het laatste weekend begon de herfst echt. Het regende, het plensde en het stormde. Jammer voor de Tocht om de Noord. In de nabije toekomst krijgen stormen met code oranje of code rood een naam. Kunnen ook wij eindelijk zeggen dat Jan, Piet, Gerda of Kitty de kust naderen en behoorlijk huisgehouden hebben, veel schade hebben veroorzaakt en helaas ook 3 slachtoffers hebben geëist.
Fruit
Fruit was er genoeg. In de eigen tuin hadden we een muur vol zoete druiven en emmers vol hazelnoten. Langs de Tussenklappen stonden kraampjes met appels, peren en pruimen. En de paddenstoelen brulden als paddenstoelen de grond uit.
Vogels
De vogels lieten zich ook allemaal weer zien en kwamen massaal drinken en badderen. Wij hebben tegenwoordig 3 badkamers. Kunnen ze kiezen. Toch willen de mezen het liefst met zijn allen in hetzelfde bad, kunnen ze een beetje klooien. Ze zijn in de meerderheid en hebben voorkeur voor het bad onder de vlinderstruik.
Bad
De grauwe vliegenvanger en de tjiftjaf prefereren het bad op het terras. De roodborst heeft het rijk alleen in het bad op de tweede verdieping, een Grolschdienblad in het voederhuisje. De merel en de lijster wisselen van badkamer. De 2 grote bonte spechten zijn niet van die baders, maar controleren de perenboom iedere dag op insecten, evenals de boomkruiper.
Gewone wereld
De gewone wereld blijft me nog steeds verbazen.
Meubels
Rutte zegt dat hij geen dagelijkse herinnering heeft aan de meubels van de koning. Dat lijkt me taalkundig en feitelijk onjuist. Je hebt geen dagelijkse herinnering, maar je kunt wel dagelijks aan iets herinnerd worden of dagelijks aan eenzelfde gebeurtenis denken. Natuurlijk dacht hij elke dag aan de meubels van de koning, want hij wist dat er iets aan de knikker was en hoopte dat het niet zou uitkomen. Ik weet niet of de koning een gouden toilet heeft, maar als ik Rutte was, liet ik die bewaken.
Gouden Eeuw
Evenals Zwarte Piet en Jan Pieterszoon Koen mogen we ook het woord Gouden Eeuw niet meer in de mond nemen. Want het was niet alles goud wat er blonk. Er was armoede en slavernij en oorlog en mensenhandel. Dus moeten we het neutrale begrip Zeventiende eeuw gebruiken. Jammer.
Baard
En wat vinden we van de baard van de koning? Staat hem goed, hij krijgt meer statuur, meer gezag en gaat op Willem III lijken. En hij lijkt helemaal niet meer op de afbeelding op de postzegel. Dus kom maar op met die nieuwe postzegels met bebaarde koning.
Gepanikeerd
In de Vuelta werd regelmatig gepanikeerd, een prachtig Vlaams woord. Annemiek van Vleuten panikeert absoluut niet, rijdt 105 kilometer in haar eentje voorop en verovert met gemak de wereldtitel.
Vleesschaamte
Deze zomer waren we de vleesschaamte voorbij. We zijn zelfs meer vlees gaan eten, waarschijnlijk omdat het goed barbecueweer was en daar ligt nu eenmaal veel vlees op. Maar ook de toeristen krijgen de schuld, dat zijn allemaal vleeseters en hebben geen vleesschaamte of vliegschaamte.
Oktober
Gelukkig is het oktober en geen barbecueweer meer en zijn alle toeristen naar huis.