

NNTTM: Museumzolder Diplomazwemmen Lezing in VM in Veendam

Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek opent zaterdag (10.00 - 17.00 uur) weer zijn museumzolder voor het publiek. Daar ligt een grote collectie spoorwegspullen. Die bestaat onder meer uit een groot aantal verzamelingen van boeken, kleding en spoorwegpetten. Veel van de voorwerpen zijn standaard niet in het museum te vinden, maar liggen opgeborgen in het museumdepot.

"Dit is een unieke kans om de verborgen schatten van het museum te bekijken", zegt NNTTM-secretaris Rowin Penning. Bezoekers kunnen tevens de nieuwe expositie 'Blik op het Spoor' bekijken. Deze tentoonstelling is sinds 1 oktober (tot en met 12 maart) te bekijken. Dat deden afgelopen weekend meer dan 100 bezoekers.
Diplomazwemmen
In het D.G. van den Noortbad in Muntendam hebben 49 kinderen, met succes, afgezwommen voor de diploma's A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van (groot)ouders, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen Janine Ploeger, Trijntje Wiering en Hennie Mulder.
Diploma A
John Kruger, Ruben Venema, Joas Brondijk, Wesley de Roo, Wendy Moedt, Noëlle Kor, Denise Gruben, Floris Rogaar, Marinka Priem, Mart Folkersma, Dion Kraaijema, Abigail Al Rais, Ilse Abee, Daniëlle Stiekema, Jari Boender, Liam Jason Kruize, Rik Muurman, Ruben Jonker, Ryan Boerema en Lucas Pappot.
Diploma B
Marinda de Jong, Dion Hoving, Levinyo Schothorst, Mark Farenhorst, Lotte Farenhorst, Lizz Strijker, Britt van der Veen, Danischa Ploeger, Marith Haaijer, Kenza Kamil, Roos van der Veen, David van der Laan, Suzanne Burema, Patrick Burema, Lucas Burema, Jayden op de Dijk, Thomas Willem Stoop, Thijs Lugtenborg, Mattheus Ishak, Délano Kruisman, Sem Ludolphie, Nick Nijmeijer, Lune Doeve en Mark Renkema.
Diploma C
Lieke Ruzius, Geertruida Aaltje Gwenda van den Hende, Robyn Sidney Raven Kaldijk, Sanne Moedt en Sanne Oudeman Grashuis.
Archeologische avond met Bjørn Smit
Het Veenkoloniaal Museum (VM) in Veendam houdt woensdag (20.00 uur), in samenwerking met de openbare bibliotheek, een archeologische avond. Archeoloog Bjørn Smit verzorgt een lezing met als titel 'Prehistorische vondsten en verdronken landschappen uit de Noordzee. Onderzoeksgeschiedenis, oorsprong en wat dit ons vertelt ons over de steentijdbewoning in dat gebied.'
Steentijdbewoning in Veenkoloniën
Deze lezing, in het museum, sluit naadloos aan op de lezing van 12 oktober van Peter Vos. Bjørn Smit gaat in op de verdronken landschappen rond de Noordzee en de archeologische vondsten die er zijn gedaan. Smit is geboren in Wildervank en heeft aan de hand van zijn vader de eerste stappen gezet op het spoor van steentijdbewoning in de Veenkoloniën. Hij studeerde archeologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, met een focus op de steentijd. Vervolgens is hij in Groningen gepromoveerd op een onderwerp waarin de archeologische monumentenzorg van steentijdvindplaatsen in Noord-Nederland centraal stond.
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort
Sinds 6 jaar werkt Bjørn Smit bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Daar is hij betrokken bij onderzoek en advisering ten aanzien van steentijdonderzoek in West- en Noord- Nederland en de aanpak van archeologisch onderzoek naar verdronken landschappen onder water, onder meer in de Noordzee en IJsselmeer.
Foto's: Een deel van de spoorwegpetten van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum en de onderkaak van een sabeltandtijger (28.000 jaar oud), gevonden in het zuidelijke deel van de Noordzee. Foto's: Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum en Flevopost.