

Houten theehuisje uit 1890 in Wildervank nu gemeentelijk monument

De gemeente Veendam heeft het houten theehuisje in de voortuin van de monumentale (woon)boerderij aan de Raadhuiskade 71 in Wildervank aangewezen als gemeentelijk monument. Het gehele monumentale bijzondere complex is nu beschermd. De (woon)boerderij is al sinds 1973 een rijksmonument. Het interieur en bijschuren vallen sinds 2011 onder de beschermde monumentale waarden.

Dit laatste heeft de huidige eigenaar via gerechtelijke procedures bereikt. Tot nu toe bleef het theehuisje uitdrukkelijk buiten de (rijks-)monumenten-bescherming.
Compleetheid en samenhang
Op advies van de gemeentelijke Monumentencommissie is dit nu veranderd. "Daarmee wordt bereikt dat het gehele monumentale bijzondere complex beschermd wordt. De compleetheid en samenhang van de historische bebouwing zorgen voor een zeer goed beeld van de landbouwontwikkeling ter plaatse en daarom verdient het totale complex een monumentenbescherming", aldus burgemeester Sipke Swierstra.
Uniek
De burgemeester zegt ook dat het theehuisje een uniek gebouwtje is. "Uit onderzoek is gebleken dat thee- of tuinhuisjes in onze provincie nog maar weinig voorkomen en dat dit huisje bovendien unieke stijlkenmerken heeft."
Neogotisch
Het theehuisje is rond 1890 gebouwd. De bouwstijl is neogotisch. De wanden van het theehuisje zijn beschoten met kraalschoten, aan de voorkant 3 spitsboogvormige openingen, waarvan de middelste boog het hoogst en het breedst is en tevens de ingang vormt. Het huisje wordt afgedekt door een samengesteld dak waarin de verhoogde voorkant is ingestoken. Het dak is afgedekt met asfaltpapier dat waarschijnlijk nog de originele afdekking is.
Foto's: Peter Panneman Fotografie.